5 Day Pouch Test på svenska – En mental metod för ”återställning” av magsäcksfickan samt tänk runt mat, för dig som är överviktsopererad..

Här finner du svar på vanliga frågor om ”Fem Dagars Ficktest”.
Saknar du något svar är du välkommen att ställa den i den kompletterande facebookgruppen.

www.facebook.com/femdagarsficktest

Kan jag dricka kaffe?

Försök att minska intaget av koffein. MEN! Sluta inte helt, då kan koffeinabstinensen få dig att tappa lusten att fortsätta testet.

viktminskning?

Viktminskning är egentligen inte avsikten med Fem Dagars Ficktest, utan det du vill uppnå är en förnyad känsla av kontroll över magsäcksfickan och dina matvanor med en enkel övergång tillbaka till en hälsosamt sätt att äta.

Kolhydratsabstinens?

Klassiska omställningsbesvär: Illamående, kramper, aptitlöshet, yrsel, trötthet, influensaliknanden känsla, huvudvärk etc. Detta är inte unikt för vår WLS kropp; Detta är ett enkelt faktum av biologi och drabbar de flesta som ändrar kroppens förbränningssystem.

DU måste Inte genomlida detta. Om du märker symtom på kolhydratsabstinens:

Ät en liten bit melon, några bär, ett äpple eller en apelsin. Du kan också ta en c-vitamin brustablett vilket kan minska huvudvärk, yrsel eller kramper från kolhydratsabstinens.

Känner du dig illamående? 

Försök att smutta på lite nybryggt varmt grönt te.

Det går ÖVER om man verkligen tycker att det är värt att byta kroppens förbränningssystem.

Jag börjar med "Fem Dagars Ficktest" i morgon, vad behöver jag veta?

Svar: Det finns en uppfattning pm att ”Fem Dagars Ficktest” bara är en 5-dagars metod. De som ser det så kan säkert gå ner några kilon men lika snabbt återfå dem,

En framgångsrik ”Fem Dagars Ficktest” måste planeras, planeras och genomföras med vilja och uppsåt. Matinköp och måltider bör förberedas i förväg det är möjligt.

Det finns så mycket mentalt arbete som köksarbetet i förberedelserna inför ”Fem Dagars Ficktest”. Nyckeln till framgång med ”Fem Dagars Ficktest” är kunskap.

Läs allt du kan om metoden och inte bara avfärda den som ”lätt som en plätt” – Det leder bara till besvikelse.

Hur snart efter överviktsoperation kan jag göra "Fem Dagars Ficktest"?

Svar: Du måste först följa de direktiv och rekommendationer som du fått av ditt opererande sjukhus.

Det finns INGET som försvarar att man gör ”Fem Dagars Ficktest” innan det gått minst 1,5 år efter operationen!

Passar detta även för mig som gjorde en överviktsoperation för flera år sedan?

Bara du kan svara på denna fråga. 

Det finns de som opererades på 80-talet som framgångsrikt gjort ”Fem Dagars Ficktest”. Många som är osäkra på om metoden fungerar på dem: fruktar att de under testet kommer upptäcka att deras magsäcksficka inte längre fungerar. Det finns inget som är farligt med ”Fem Dagars Ficktest” och det är bara fem dagar i ditt liv. Så det är upp till dig att avgöra om det är för sent.

Fungera detta oavsett operationsmetod?

Svar: Ja, ”Fem Dagars Ficktest” har genomförts sen 2007 av kvinnor och män som genomgått olika metoder av överviktsoperation.

”Fem Dagars Ficktest” fungerar när vi hanterar vårt ätande med samma uppmärksamhet som vi ger vår viljestyrka. Och då finns det inget som kan stoppa oss. 

Kommer min magsäcksficka krympa genom att göra "Fem Dagars Ficktest"?

Svar:  Avsikten med ”Fem Dagars Ficktest”, är att uppnå är en förnyad känsla av kontroll över magsäcksfickan och dina matvanor med en enkel övergång tillbaka till ett hälsosamt sätt att äta.  

Kan jag upprepa flytande dagar snarare än att gå till Dag 3, så jag kan gå ner mer i vikt?

Svar: NEJ! Om du gör detta sabbar du hela tanken bakom Fem Dagars Ficktest,

Avsikten med Fem Dagars Ficktest är att genom snabb omläggning av kosten återgå till den proteinrika kost som ordinerats av våra kirurger tiden efter operationen.

Man kan ibland frestas att upprepa flytande dagar eftersom de ger en tilltalande viktminskning. Denna viktminskning är främst vattenförlust och rengöring.

För att gå ner i vikt måste man följa en proteinrik kost som höjer kroppens förbränning.

Följ ”Fem Dagars Ficktest” som det står skrivet: Metoden har tagits fram för att hjälpa dig uppnå bästa resultat med din överviktsoperation. Vi har testat den många gånger så att du inte behöver.

Vad händer om jag efter "Fem Dagars Ficktest" misstänker att min magsäcksficka är trasig?

Svar: Om du efter din Fem Dagars Ficktest misstänker att din magsäcksficka inte fungerar som den ska bör du kontakta ditt opererande sjukhus för undersökning.

I vissa fall kan det bli nödvändigt med en ny operation.

Man kan tighta till magsäcksfickan, korta av tarmarna och både Gastric Bypass och Gastric Sleeve kan göras till Deodonal Switch. Återställning kan endast göras efter en Gastric Bypass och om man upplever svåra komplikationer efter sin överviktsoperation.

Viktigast att komma ihåg är att oavsett orsak till eventuellt misslyckande är det INTE ett personligt misslyckande. Undersökning och korrigering efter magoperationer är vanliga och kan vara nödvändiga och i vissa fall livsviktiga.

En undersökning är en medicinsk procedur för att korrigera ett medicinskt tillstånd. Att söka vård är inte farligt!
Det är med en proteinberikad kost som vi går ner i vikt efter överviktsoperationen, och det är så vi ska äta för att behålla en hälsosam vikt för resten av våra liv.

Varför ska jag inte äta grönsaker under "Fem Dagars Ficktest"?

Svar: Under ”Fem Dagars Ficktest” återvänder du medvetet till den  proteinrika kost som ordinerats av våra kirurger tiden efter operationen.

Grönsaker ska endast ses som ingredienser i matlagning. Genom att begränsa grönsaker och frukt under fem dagar tvingas kroppen i hög förbränning vilket leder till viktminskning.

Dessutom leder förminskat intag av kolhydrater till att reglera blodsockret (glukos) vilket förhindrar sötsug och energisvängningar.

Grönsaker och frukt kan införas stegvis tillbaka till kosten från Dag 6 och framåt. Du ska alltid prioritera proteiner!

Det är med en proteinberikad kost som vi går ner i vikt efter överviktsoperationen, och det är så vi ska äta för att behålla en hälsosam vikt för resten av våra liv.

Finns det 5DPT för vegetarianer?

Svar: För närvarande finns det ingen fem dagars ficktestmatplan för vegetarianer.

Substantivet ”vegetarian” används väldigt löst och många olika varianter av vegetarianer har utvecklats med olika sätt att äta.
Med inkludering och exkludering av vissa livsmedel baserade på personlig smak fast de samtidigt identifierar sig som ”vegetarian”.
Följaktligen är det svårt att utveckla en matplan för vegetarianer.

Vegetarianer kan lätt anpassa fem dagars ficktest.

Flytande protein

Soya, mandel, kokosmjölk. Soyayoghurt, kokosyoughurt. bär/frukt och vegitarianskt proteinpulver.

Mjukt protein:

Tofu, grönsaksbiffar etc som lätt går att mosa med gaffel.

Fast protein

Vegetariska produkter inklusive tofu och vegetabiliska hamburgare.

Hjälp! Jag förlorade alldeles för lite i vikt under "Fem Dagars Ficktest". Hur kan jag göra för att gå ner mer?

Svar: Fem Dagars Ficktest ska användas som en väg tillbaka på rätt spår med din överviktsoperation.

Det bör inte användas som en diet för att snabbt förlora några kilon.

Viktminskning är egentligen inte avsikten med ”Fem Dagars Ficktest”, utan det du vill uppnå är en förnyad känsla av kontroll
över magsäcksfickan och dina matvanor med en enkel övergång tillbaka till en hälsosamt sätt att äta.

Det är med en proteinberikad kost som vi går ner i vikt efter överviktsoperationen, och det är så vi ska äta för
att behålla en hälsosam vikt för resten av våra liv.