Prioritera Protein är avgörande för viktkontroll med överviktsoperation.
Överviktsopererade patienter rekommenderas att följa en proteinrik kost för att underlätta läkning och främja viktminskning. Protein är inte alltid det mest bekväma matvalet för överviktsopererade som känner begränsning efter att ha ätit en mycket liten mängd mat.
Men för att magsäcksfickan ska fungera korrekt är proteinrik kost med ett lågt antal kolhydrater att föredra. Denna kost bör följas även efter hälsosam kroppsvikt har uppnåtts för att bibehålla en hälsosam vikt och undvika viktökning.
Proteinpulver
- Nutramino Protein, 1,8 kg
Smak: Strawbery dream
Dosering: Blanda 1 skopa (28 g) med 150-200 ml vatten i en shaker. Tillsätt mer eller mindre vatten för att få din önskade konsistens.
Innehåll per portion (150-200 ml)- Kolhydrater: max 3,5
- Protein: minst 20g
- Womens Best Fit Whey Protein
Flera olika smaker!
Fullvärdigt vassleprotein från Womens Best.
Innehåll per portion (150-200 ml)- Kolhydrater: max 1,4
- Protein: minst 24g
Pris: 1kg 349:- - Fairing Vegan Protein Pro
Smak: Vanilj
havreprotein, risprotein, hampaprotein och ärtprotein.
Innehåll per portion (150-200 ml)- Kolhydrater: max 3,3
- Protein: minst 18g
Pris: 500g 189:- - Self Omninutrition Micro Whey Lactose Free, 1 kg,
Smak: Vanilj, Choklad, Jordgubb eller Biscotto Cookie
perfekt alternativet för dig som är känslig mot laktos.
Innehåll per portion (150-200 ml)- Kolhydrater: max 0,9
- Protein: minst 26g
Pris: 1kg 399:- - Star Nutrition Whey-80, 1 kg
Vassleproteinpulver i flera smaker! Dosering: 0,75-1 dl pulver blandas med 2,3 dl vatten eller mjölk i en shaker. Antal serveringar per påse: 27 serveringar.
Innehåll per färdigbandad portion- Kolhydrater: max 2,6
- Protein: minst 23g
Färdigblandade, RTD ”Ready to drink”:
- Whey-80, Drink, 330 ml
Smaker: Choklad eller Vanilj
Innehåll per portion (330 ml)- Kolhydrater: 2,6
- Protein: 25g
- BioTechUSA Zero Shake
Smaker: Choklad eller Choklad Caramel Innehåll per portion (250 ml)- Kolhydrater: 4,3
- Protein: 25g
- SMART Protein Smoothie
Smaker: Arabicakaffe, Banan, Cappucino, Choklad, Choklad Banan, Vanilj eller Hallon
Innehåll per portion (250 ml)- Kolhydrater: 5
- Protein: 16g
Animaliska produkter
.. är de mest näringsrika källorna till protein och inkluderar fisk, skaldjur, fågel och kött. Mejeriprotein, inklusive ägg, yoghurt och ost, är en annan utmärkt källa till protein.
Alla angivelser gäller råa/okokta livsmedel om inte annat anges.
Proteinkällor från kött, fisk och ägg (per 100 g):
Blandfärs: 19 g
Fläskkött: 19 g
Hälleflundra: 21 g
Kalkon: 22 g
Kyckling: 26 g
Lax: 18 g
Makrill: 20 g
Nötfärs: 19 g
Nötkött: 22 g
Rostbiff: 22 g
Räkor: 24 g
Rökt lax: 21 g
Sardiner: 25 g
Tonfisk: 27 g
Torsk: 18 g
Ägg: 13 g
Vegetariska proteinkällor (per 100 g):
Avser torkade varor.
Sojabönor: 34 g
Linser (gröna/röda): 24 g
Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
Kikärter: 21 g
Quinoa: 14 g
Quorn: 14 g
Proteinkällor från mejerier (per 100 g):
Parmesanost, 30 % fett: 42 g
Hushållsost, 17 % fett: 31 g
Hushållsost, 28 % fett: 27 g
Kvarg: 12 g
Keso, 4 % fett: 12 g
Mjölk: 3,5 g
Fil/yoghurt: 3,4 g
KÖTT:
Malet eller mosade kött. Grillad och lätt kryddat. nötkött, fläskkött, kyckling, kalkon, vilt. Skinka, korv, salami och andra smörgåspålägg.
ÄGG
I alla former. Lös eller hårdkokta, äggröra, pocherad, vändstekt, ägglåda.
FISK & SKALDJUR
Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering. Kokt lax, torskfilé eller hälleflundra kryddad med citron, Kokta och lätt kryddade skaldjur som pilgrimsmusslor, Räkor, kräftor & krabba.
SOPPA:
SOPPA: Soppor (grädde eller buljong-baserade, såsom grädde broccoli, kyckling, kött, grönsak)
MJÖLKPRODUKTER
Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Naturell yoghurt och kvarg . Även: Kokosdryck, Sojamjölk. Även havre och mandelmjölk i mindre mängder. Tänk på att vanlig mjölk och fil, innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
OST:
Hård, stavar, skivor, Mjuk, smält, mjukost, ricotta, keso, mozzarella, fetaost.
VEGETARISKA ALTERNATIV
Vegetariska produkter inklusive Tofu, grönsaksbiffar och vegetabiliska hamburgare. Mosade bönor eller Böndip. Soya, mandel, kokosmjölk. Soyghurt, kokosyoughurt. bär/frukt och vegetariskt proteinpulver.