5 Day Pouch Test på svenska – En mental metod för ”återställning” av magsäcksfickan samt tänk runt mat, för dig som är överviktsopererad..

Slider foods eller ”Glidarmat” leder till viktökning för överviktsopererade!

Enligt den amerikanska livsmedelskedjan White Castle, är Slider foods eller ”Glidarmat” (ursprungligen Slyder) en liten grillad hamburgare eller ostburgare med bröd ofta serverad med lök, inlagd dill och andra kryddor. Den såldes ursprungligen för en nickel en bit in på 1940-talet och åts med pommes frites. Av allt att döma är detta en bra typ av Slider foods eller ”Glidarmat”.

De flesta människor som äter Slider foods eller ”Glidarmat” drabbas inte.

Glidarmat är kolhydrater med lite eller inget näringsvärde som glider rakt igenom magsäcksfickan. 
Mjuka kolhydrater, sk Glidarmat, är det som oftast orsakar dumpning, viktplatåer, och så småningom viktökning för överviktsopererade, oavsett operation.

Exempel på Glidarmat:

Knäckebröd, Salta kex, (saltines, Graham, Ritz, etc.) Fyllda kex såsom Ritz Bits, popcorn, ost snacks (Cheetos) eller ost kex, tortillachips med salsa, chips, sockerfria kakor, kakor, godis och Ostbågar är också Slider foods eller ”Glidarmat”.

Glidarmat är ofta salta eller kryddiga vilket orsakar muntorrhet så de måste intas med vätska för att vara välsmakande. Detta är hur de blir Slider foods eller ”Glidarmat”.
När en överviktsopererade äter ”Glidarmat” glider de genom magsäcksficka direkt över i tarmen (jejunum) där kolhydrater absorberas snabbt och lagras i kroppen.

Meningen är att magsäcksfickan ska ge mättnadskänslor och begränsning när man har ätit tillräckligt med mat. När man äter ”Glidarmat” infinner sig inte dessa känslor och signaler vilket leder till att man lätt fortsätter äta mängder av icke-näringsrika livsmedel utan att någonsin känna obehag.

Många patienter äter ”Glidarmat” av just denna anledning. De tycker inte om den obehagskänsla som uppstår när magsäcksfickan är full från att äta protein, Kött, fisk fågel, mejeriprodukter eller vegetariska alternativ, utan vätskor.

Men det är just denna begränsning som är det önskade resultatet av operationen. Obehaget är avsett att signalera att ”nu är det dags att sluta äta”!!

Källa: http://5daypouchtest.com/articles/art002.html