5 Day Pouch Test på svenska – En mental metod för ”återställning” av magsäcksfickan samt tänk runt mat, för dig som är överviktsopererad..

För dig som är nyfiken på LCHF/LCHP!

Fem Dagars Ficktest är en bra omstart och inkörsport till LCHF.

Men du ska tänka mer LCHP och sakta fasa in större mängd fett och då framförallt i fullfeta mejeriprodukter, smör och kokosolja/fett.

Under ”Fem Dagars Ficktest” återvänder du medvetet till den proteinrika kost som ordinerats av våra kirurger tiden efter operationen.

LCHP – Low Carb High Protein

Det vill säga lågt intag av kolhydrater och högt intag av protein. Fördelarna med LCHP är framförallt att det kan ge snabb viktminskning, främst under den första tiden. Högt intag av protein hjälper till att bygga upp muskelmassa och ökar även mättnadskänslan vilket gör det lättare att gå ner i vikt.

LCHF – Low Carb High Fat

Eller lite kolhydrater med en högre andel fett.

Uteslut självklara kolhydrater som ris, pasta, potatis, bröd, mjöl och socker. (Då hamnar du nästan garanterat på liberal lchf-nivå.)

Du bör INTE dricka 30 minuter före eller efter du ätit och absolut inte samtidigt som du äter!

Att smutta på ½ glas vätska eller äta mat med sås är inte samma sak som att dricka till maten!

En torr magsäcksficka håller ditt protein längre och hjälper dig att känna dig mätt och belåten längre.

Ät när du är hungrig!

Ersätt kolhydraterna med ovanjord-grönsaker som broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål och grönsallad m.m. Vissa rotfrukter och bär fungerar vid liberal lchf.

Antal kolhydrater per dag:
0 gram =Fakir (MAX 14 dagar)
1-20 gam =Strikt LCHF
20-50 gram =Normal LCHF
50-100 gram =Liberal LCHF
Källa: En trygg LCHF definition

Försök hålla dig till produkter med högst 5g kolhydrater per 100 gram.

Men se till mängd också. Det går inte att dricka ½ liter mjölk/dag bara för att det är under 5/100, och det går bra att äta massor med saker som är långt över 5/100 eftersom man äter så väldigt lite av varan tex lök, vitlök, citronsaft på fisk, svartpeppar och andra kryddor.

Öka mängden fett i form av fet fisk, smörbaserade såser, smaksatt smör, och tex avocado. Använd endast helfeta mejeriprodukter och smör, kokosfett/kokosolja eller rapsolja. Det är svårt att överkonsumera proteiner men lätt att äta för lite fett.

Håll ut och ge inte upp!

Det kan ta tid, veckor/månader, för just din kropp, att ställa om sig och börja tappa kilon, om det är det du är ute efter.

Räkna inte kalorier!

Släng ut vågen och mät, din kropp, med måttband i stället!
Håll koll med valfri app ex: Lifesum, 56kilo, Lchf-köket, Lchf pro, Fatsecret, Myfitnesspal

Eller: kostbevakningen.se
Observera att Lchf är en livsstil och att fördelarna inte bara är viktminskning. Det betyder att du inte bör lägga om din kost när du din målvikt.

Bra information finner du här: LCHF för nybörjare
Och här: Leva med LCHF