5 Day Pouch Test på svenska – En mental metod för ”återställning” av magsäcksfickan samt tänk runt mat, för dig som är överviktsopererad..

Fem Dagars Ficktest - Five day pouch test

De två första dagarna är helande dagar, då du ska reparera din magsäcksficka med milda vätskor och soppor. Detta hjälper magsäcksfickan att läka och sötsuget att avta. Du får också lära dig att lyssna på och respektera din kropp.

Dag 1 & 2: Flytande protein

Ex: Lågkolhydrats proteinshakes, buljong och släta soppor.

Menyn på dag 1 och 2 påminner om de första dagarna och veckorna direkt efter överviktsoperationen.

En kost av flytande protein som klar buljong, krämiga soppor, proteinberikade drycker (protein shakes), och rejäla soppor gjorda av animaliskt protein och mejeriprodukter gör att du enklare kan fokusera på att ”reparera” och integrera med din magsäcksficka.

Hemgjorda proteinsmoothies är att fördra. 

De kan skapas med eller utan proteinpulver, färskost, yoghurt, kvarg och frukt eller bär. Tänk bara på att det bör vara tre gånger mer proteiner än kolhydrater.

Proteinpulver, färdigblandad proteindryck, drick-kvarg, drick-youghurt etc MÅSTE innehålla minst 15 gram protein och högst 5 gram kolhydrater per portion, ca 300 ml/30cl/3dl. Detta gör att måltidsersättning eller kostersättning som LCD/VLCD ex Modifast, Nutrilett, slanka, Herbalife eller liknande INTE är tillåtet under Fem dagars ficktest!

Du kan dricka hur många proteindrinkar du vill för att stilla din hunger och sug. Denna kost är effektiv vid övergången från en kolhydratsbaserad-kost till proteinrik kost. Du ska bara äta tills att du känner att det spänns i din magsäcksficka.

Vi har alla olika smakpreferenser och det är var och ens skyldighet att ta reda på vad som passar en själv, när det kommer till smak och konsistens.

Dag 1 & 2:

Observera att detta är ett förslag och ska anpassas efter dig, din livssituation och ditt behov.

FRUKOST

08:00; Flytande Protein, ca 2-3 dl
09:00; 2-3 dl vatten, mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck.

KVÄLLSMÅL

10:00; Flytande Protein, ca 1-2 dl
11:00; 2-3 dl vatten, mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck

LUNCH

12:00; Flytande Protein, ca 2-3 dl
13:00; 2-3 dl vatten, mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck

KVÄLLSMÅL

14:00; Flytande Protein, ca 1-2 dl

15:00; 2-3 dl vatten, mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck

KVÄLLSMÅL

16:00; Flytande Protein, ca 1-2 dl
17:00; 2-3 dl vatten, mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck

MIDDAG

18:00; Flytande Protein, ca 2-3 dl
19:00; 2-3 dl vatten, mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck

KVÄLLSMÅL

20:00; Flytande Protein, ca 1-2 dl
21:00; 2-3 dl vatten, mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck

KVÄLLSMÅL

22:00; Flytande Protein, ca 1-2 dl

Vanilj & bär Smoothie

Ingredienser:

  • 1dl youghurt el kvarg (vanilj)
  • 2 dl mjölk,mandelmjölk eller kokosdryck
  • 0,5-1 dl vaniljproteinpulver
  • 1/2 dl frysta bär

Lägg alla ingredienser i mixer och blanda slät.

Bärsmoothie (Vego) 

Satsen räcker till 1 stort eller 2 mindre glas

  • 1- 1 ½ dl blåbär, jordgubbar eller hallon – blanda gärna olika sorter
  • 1 dl mandelmjölk eller kokosdryck
  • 1½ dl kokosgrädde/mjölk. Soyghurt, kokosghurt alternativt vegetariskt proteinpulver.
  • 1 msk juice eller outspädd saft

Så här gör du:Mixa alla ingredienser, häll upp i glas och garnera gärna med några bär. Servera genast.

Tips! Med frusna bär påminner konsistensen om halvtinad sorbet.

Skink & ost soppa 

Detta är en stadig och rik soppa som ger ca 10 portioner á 2,36 dl

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 1,2 dl morötter , hackad
  • 4 msk lök , hackad
  • 2 msk mjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk senapspulver
  • 14 dl hönsbuljong
  • 340g Ost efter smak, riven
  • 226g tofu , tärnad
  • 283g skinka, strimlad
  • 2,36 dl gräddfil
  • salt och peppar , efter smak
  • 4 msk parmesanost
  • persilja , till garnering

Beskrivning: 

Smällt smöret i en stor gryta. Lägg morötter och lök och fräs mjuk och genomskinlig. Rör i mjöl, paprika och senap med hjälp av en visp Koka i 2 minuter sedan långsamt tillsätt hönsbuljong vispa för att förhindra klumpar. När soppa förtjockas tillsätt riven ost, tärnade tofu och skinka. Låt sjuda i 20 minuter under omrörning. Ta bort från värmen och rör i gräddfil.

Tillsätt salt och peppar och servera garnerad med ett stänk av Parmesanost och en kvist persilja.

Röd linssoppa  

Ingredienser
4 personer

  • 2 dl linser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Timjan
  • Oregano
  • 1 paprika
  • 1 köttbuljong
  • Chilipulver
  • Paprikapulver
  • 8 dl vatten
  • 1 burk krossad tomater
  • Salt
  • 3 lagerblad

Gör så här:
Lägg linserna i blöt i ca 2 dl vatten i 10 minuter.Fräs hackad lök och vitlök i olivolja tills allt är mjukt. Tillsätt resten och låt koka i ca 30-40 minuter.
Mixa slät.

Kidneybönsoppa

Ingredienser
4 personer

  • 1 förpackning/burk kidneybönor
  • 1 burk krossade tomater,
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 chili, hackad
  • 4 dl vatten
  • 1 röd paprika
  • Salt & Peppar
  • Chilipulver efter smak

Gör så här:
Stek hackad lök tills den är mjuk, i med vitlök, chili och paprika och stek en liten stund. Skölj och lägg i bönorna i kastrullen. På med krossad tomater och vatten. Låt koka ca 15-20 minuter. Salta och peppra efter smak!
Mixa slät.

Slät Grönsakssoppa Med Indiska Smaker 

Räcker till ca 4 Portioner

Ingredienser

  • 1 sötpotatis
  • 2 palsternackor
  • 1 bit kålrot (ca 100 g)
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1,2 l vatten
  • 3-4 grönsaksbuljonger
  • ev salt + peppar
  • 2-3 tsk indisk curry
  • rapsolja eller kokosfett att steka i

OBS: Du måste tillsätta valfritt protein, skinka, kyckling eller proteinpulver.

Instruktioner
Skär ner alla grönsaker till mindre bitar. Krydda med indiska curryn och lite salt och peppar. Bryn lite i deodoriserat kokosfett eller rapsolja. Häll på vatten och buljong och koka grönsakerna mjuka.

Förbered valfritt protein(kött, fisk, fågel, ägg, skaldjur etc eller vegetabiliskt protein. Alternativt tillagningsanpassat proteinpulver.

Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer indisk curry.

Till servering: Creme fraiche smaksatt med lite vitlök, salt och peppar och bladpersilja

Blomkålssoppa Med Vitt Vin Och Parmesan.

Portioner: 8
Ingredienser

  • 2 blomkålshuvuden (á 800 gr)
  • 2 gula lökar
  • olivolja
  • 1.7 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2-3 st grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl grädde
  • 0,75 dl vitt vin
  • (2 paket bacon) UTESLUT för vegetariskt.
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 dl parmesan + extra till servering
  • några droppar tryffelolja

Instruktioner

1, Finhacka löken och fräs i lite olivolja.

2, Skär ner blomkålen i mindre bitar och lägg i kastrull. Lägg över löken och fyll på med vattnet och buljongen. Koka i ca 15 minuter och smaka sedan av med grädde, salt och peppar och vin. Mixa soppan slät. Rör ner osten.

3, Stek baconet knaprigt och servera soppan med baconströssel och bladpersilja.

Fler recept finner ni på orginalsidan:  Recipes for the 5 Day Pouch Test