5 Day Pouch Test på svenska  - En metod för "återställning" av magsäcksfickan

samt tänk runt mat, för dig som är överviktsopererad (+1,5 år)

Och hjälp för nyopererade att hamna rätt från början.

För dig som är nyfiken på LCHF/LCHP!

Fem Dagars Ficktest är en bra omstart och inkörsport till LCHF.

Men du ska tänka mer LCHP och sakta fasa in större mängd fett och då framförallt i fullfeta mejeriprodukter, smör och kokosolja/fett.
Under "Fem Dagars Ficktest" återvänder du medvetet till den proteinrika kost som ordinerats av våra kirurger tiden efter operationen.

LCHP - Low Carb High Protein
Det vill säga lågt intag av kolhydrater och högt intag av protein. Fördelarna med LCHP är framförallt att det kan ge snabb viktminskning, främst under den första tiden. Högt intag av protein hjälper till att bygga upp muskelmassa och ökar även mättnadskänslan vilket gör det lättare att gå ner i vikt. 

LCHF - Low Carb High Fat
Eller lite kolhydrater med en högre andel fett.

Uteslut självklara kolhydrater som ris, pasta, potatis, bröd, mjöl och socker. (Då hamnar du nästan garanterat på liberal lchf-nivå.)

Du bör INTE dricka 30 minuter före eller efter du ätit och absolut inte samtidigt som du äter!

Att smutta på ½ glas vätska eller äta mat med sås är inte samma sak som att dricka till maten!

En torr magsäcksficka håller ditt protein längre och hjälper dig att känna dig mätt och belåten längre.

Ät när du är hungrig!

Ersätt kolhydraterna med ovanjord-grönsaker som broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål och grönsallad m.m. Vissa rotfrukter och bär fungerar vid liberal lchf.

Antal kolhydrater per dag:
0 gram =Fakir (MAX 14 dagar)
1-20 gam =Strikt LCHF
20-50 gram =Normal LCHF
50-100 gram =Liberal LCHF
Källa: En trygg LCHF definition

Försök hålla dig till produkter med högst 5g kolhydrater per 100 gram.
Men se till mängd också. Det går inte att dricka ½ liter mjölk/dag bara för att det är under 5/100, och det går bra att äta massor med saker som är långt över 5/100 eftersom man äter så väldigt lite av varan tex lök, vitlök, citronsaft på fisk, svartpeppar och andra kryddor.

Öka mängden fett i form av fet fisk, smörbaserade såser, smaksatt smör, och tex avocado. Använd endast helfeta mejeriprodukter och smör, kokosfett/kokosolja eller rapsolja. Det är svårt att överkonsumera proteiner men lätt att äta för lite fett.

Håll ut och ge inte upp!
Det kan ta tid, veckor/månader, för just din kropp, att ställa om sig och börja tappa kilon, om det är det du är ute efter.

Räkna inte kalorier!
Släng ut vågen och mät, din kropp, med måttband i stället!
Håll koll med valfri app ex: Lifesum, 56kilo, Lchf-köket, Lchf pro, Fatsecret, Myfitnesspal
Eller: kostbevakningen.se
Observera att Lchf är en livsstil och att fördelarna inte bara är viktminskning. Det betyder att du inte bör lägga om din kost när du din målvikt.

Bra information finner du här: LCHF för nybörjare Och här: Leva med LCHF

Råd och tips för din framgång: 

Drick Vatten!

Det är mycket viktigt att dricka minst 2 liter vatten om dagen.  Detta kommer att bidra till att minska sötsug och det hjälper till att rena kroppen från gifter.  Dessutom förbättras njurfunktionen och cellprocesser.

Kolhydratsabstinens

Klassiska omställningsbesvär: Illamående, kramper, aptitlöshet, yrsel, trötthet, influensaliknanden känsla, huvudvärk etc. Detta är inte unikt för vår WLS kropp; Detta är ett enkelt faktum av biologi och drabbar de flesta som ändrar kroppens förbränningssytem. DU måste Inte genomlida detta. Om du märker symtom på kolhydratsabstinens:Ät en liten bit melon, några bär, ett äpple eller en apelsin. Du kan också ta en c-vitamin brustablett vilket kan minska huvudvärk, yrsel eller kramper från kolhydratsabstinens. Känner du dig illamående? Försök att smutta på lite nybryggt varmt grönt te. Det går ÖVER om man verkligen tycker att det är värt att byta kroppens förbränningssytem.

Läs mer här..
Viktminskning?

Viktminskning är egentligen inte avsikten med Fem Dagars Ficktest, utan det du vill uppnå är en förnyad känsla av kontroll över magsäcksfickan och dina matvanor med en enkel övergång tillbaka till en hälsosamt sätt att äta.

Gå inte hungrig!

Under "Fem Dagars Ficktest" ska du aldrig behöva känna dig hungrig. Du kan äta så mycket av den föreskrivna menyn, när du vill under dagen, för att vara mätt och på så sätt förhindrar småätande på sk glidarmat och / eller onödiga kolhydrater.

Kan jag dricka kaffe?

Försök att minska intaget av koffein. MEN! Sluta inte helt, då kan koffeinabstinensen få dig att tappa lusten att fortsätta testet.

Mindre är inte bättre.

Var uppmärksam på kroppens signaler och ät när du är hungrig, men endast något från just den dagens föreskrivna meny eller något från dagens godkända livsmedel. Kolhydratsabstinens

Godkända proteinpulver

Proteinpulver, färdigblandad proteindryck, drick-kvarg, drick-youghurt etc MÅSTE innehålla minst 15 gram protein och mindre än 5 gram kolhydrater per portion, ca 300 ml/30cl/3dl. Detta gör att måltidsersättning eller kostersättning som LCD/VLCD ex Modifast, Nutrilett, slanka, Herbalife eller liknande INTE rekommenderas under Fem dagars ficktest!

Animaliska produkter

.. är de mest näringsrika källorna till protein och inkluderar fisk, skaldjur, fågel och kött. Mejeriprotein, inklusive ägg, yoghurt och ost, är en annan utmärkt källa till protein.

Bra tänk runt mat och ätande:

  • Prioritera proteiner (animalisk, mejeri, & vegetabiliskt).
  • Undvik kolhydrater (Pasta, ris, potatis & bröd etc).
  • Ät lite, ca 1,5-3dl och ofta,ca 5-8 ggr per dag.
  • Drick vatten, ca 2 l, men inte i samband med måltid.
  • Rör på dig, minst 30 min per dag.
OCH GLÖM INTE DINA VITAMINER!

Matplan för Vegetarianer

Flytande protein Soya, mandel, kokosmjölk. Soyayoghurt, kokosyoughurt. bär/frukt och vegitarianskt proteinpulver. Mjukt protein: Tofu, grönsaksbiffar etc som lätt går att mosa med gaffel. Fast protein Vegetariska produkter inklusive tofu och vegetabiliska hamburgare.

ÅRLIGA provtagningar & Vitaminer

Det är LIVSVIKTIGT för ALLA överviktsopererade, oavsett operationsmetod: att gå på ÅRLIGA provtagningar och följa sjukvårdens minsta rekommendationer att ta vitaminer och tillskott, resten av livet, efter sin överviktsoperation! Detta för att i tid upptäcka och minska risker för komplikationer pga ex näringsbrist. Många opererade upplever att de mår bra utan sina vitaminer. Men vitaminbrist är inte alltid något du märker på en gång utan kommer smygande och kan ge varaktiga och livshotande komplikationer. Livslång dagligt intag av följande vitaminer och tillskott är det som rekommenderas av sjukvården efter en överviktsoperation. Mitt val kvinna multivitamin (oavsett kön) B12, Kalcium med D-vitamin och Järn. Samt Folsyra vid behov.

Vad kan jag äta LCHF?

Kött:

Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.

Fisk och skaldjur:

Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.

Ägg:

I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.

Naturligt fett, feta såser:

Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs innehållsförteckningen för att hitta kvalitetsprodukter eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.

Ovanjordsgrönsaker:

Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.

Mejeriprodukter:

Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.

Nötter:

Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).

Bär:

Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

© 2016 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Sidan använder kakor (cookies). Mer info