5 Day Pouch Test på svenska  - En metod för "återställning" av magsäcksfickan

samt tänk runt mat, för dig som är överviktsopererad (+1,5 år)

Och hjälp för nyopererade att hamna rätt från början.

Glidarmat - tomma kolhydrater.

Slider foods eller ”Glidarmat” leder till viktökning för överviktsopererade!
Enligt den amerikanska livsmedelskedjan White Castle, är Slider foods eller ”Glidarmat” (ursprungligen Slyder) en liten grillad hamburgare eller ostburgare med bröd ofta serverad med lök, inlagd dill och andra kryddor. Den såldes ursprungligen för en nickel en bit in på 1940-talet och åts med pommes frites. Av allt att döma är detta en bra typ av Slider foods eller ”Glidarmat”.

De flesta människor som äter Slider foods eller ”Glidarmat” drabbas inte.
Glidarmat är kolhydrater med lite eller inget näringsvärde som glider rakt igenom magsäcksfickan. 
Mjuka kolhydrater, sk Glidarmat, är det som oftast orsakar dumpning, viktplatåer, och så småningom viktökning för överviktsopererade, oavsett operation.

Exempel på Glidarmat:
Knäckebröd, Salta kex, (saltines, Graham, Ritz, etc.) Fyllda kex såsom Ritz Bits, popcorn, ost snacks (Cheetos) eller ost kex, tortillachips med salsa, chips, sockerfria kakor, kakor, godis och Ostbågar är också Slider foods eller ”Glidarmat”.

Glidarmat är ofta salta eller kryddiga vilket orsakar muntorrhet så de måste intas med vätska för att vara välsmakande. Detta är hur de blir Slider foods eller ”Glidarmat”.
När en överviktsopererade äter ”Glidarmat” glider de genom magsäcksficka direkt över i tarmen (jejunum) där kolhydrater absorberas snabbt och lagras i kroppen.

Meningen är att magsäcksfickan ska ge mättnadskänslor och begränsning när man har ätit tillräckligt med mat. När man äter "Glidarmat” infinner sig inte dessa känslor och signaler vilket leder till att man lätt fortsätter äta mängder av icke-näringsrika livsmedel utan att någonsin känna obehag.

Många patienter äter ”Glidarmat” av just denna anledning. De tycker inte om den obehagskänsla som uppstår när magsäcksfickan är full från att äta protein, Kött, fisk fågel, mejeriprodukter eller vegetariska alternativ, utan vätskor.

Men det är just denna begränsning som är det önskade resultatet av operationen. Obehaget är avsett att signalera att ”nu är det dags att sluta äta”!!

Prioritera Protein är avgörande för viktkontroll med överviktsoperation.
Överviktsopererade patienter rekommenderas att följa en proteinrik kost för att underlätta läkning och främja viktminskning. Protein är inte alltid det mest bekväma matvalet för överviktsopererade som känner begränsning efter att ha ätit en mycket liten mängd mat.

Men för att magsäcksfickan ska fungera korrekt är proteinrik kost med ett lågt antal kolhydrater att föredra. Denna kost bör följas även efter hälsosam kroppsvikt har uppnåtts för att bibehålla en hälsosam vikt och undvika viktökning.

Källa: http://5daypouchtest.com/articles/art002.html

Råd och tips för din framgång: 

Drick Vatten!

Det är mycket viktigt att dricka minst 2 liter vatten om dagen.  Detta kommer att bidra till att minska sötsug och det hjälper till att rena kroppen från gifter.  Dessutom förbättras njurfunktionen och cellprocesser.

Kolhydratsabstinens

Klassiska omställningsbesvär: Illamående, kramper, aptitlöshet, yrsel, trötthet, influensaliknanden känsla, huvudvärk etc. Detta är inte unikt för vår WLS kropp; Detta är ett enkelt faktum av biologi och drabbar de flesta som ändrar kroppens förbränningssytem. DU måste Inte genomlida detta. Om du märker symtom på kolhydratsabstinens:Ät en liten bit melon, några bär, ett äpple eller en apelsin. Du kan också ta en c-vitamin brustablett vilket kan minska huvudvärk, yrsel eller kramper från kolhydratsabstinens. Känner du dig illamående? Försök att smutta på lite nybryggt varmt grönt te. Det går ÖVER om man verkligen tycker att det är värt att byta kroppens förbränningssytem.

Läs mer här..
Viktminskning?

Viktminskning är egentligen inte avsikten med Fem Dagars Ficktest, utan det du vill uppnå är en förnyad känsla av kontroll över magsäcksfickan och dina matvanor med en enkel övergång tillbaka till en hälsosamt sätt att äta.

Gå inte hungrig!

Under "Fem Dagars Ficktest" ska du aldrig behöva känna dig hungrig. Du kan äta så mycket av den föreskrivna menyn, när du vill under dagen, för att vara mätt och på så sätt förhindrar småätande på sk glidarmat och / eller onödiga kolhydrater.

Kan jag dricka kaffe?

Försök att minska intaget av koffein. MEN! Sluta inte helt, då kan koffeinabstinensen få dig att tappa lusten att fortsätta testet.

Mindre är inte bättre.

Var uppmärksam på kroppens signaler och ät när du är hungrig, men endast något från just den dagens föreskrivna meny eller något från dagens godkända livsmedel. Kolhydratsabstinens

Godkända proteinpulver

Proteinpulver, färdigblandad proteindryck, drick-kvarg, drick-youghurt etc MÅSTE innehålla minst 15 gram protein och mindre än 5 gram kolhydrater per portion, ca 300 ml/30cl/3dl. Detta gör att måltidsersättning eller kostersättning som LCD/VLCD ex Modifast, Nutrilett, slanka, Herbalife eller liknande INTE rekommenderas under Fem dagars ficktest!

Animaliska produkter

.. är de mest näringsrika källorna till protein och inkluderar fisk, skaldjur, fågel och kött. Mejeriprotein, inklusive ägg, yoghurt och ost, är en annan utmärkt källa till protein.

Bra tänk runt mat och ätande:

  • Prioritera proteiner (animalisk, mejeri, & vegetabiliskt).
  • Undvik kolhydrater (Pasta, ris, potatis & bröd etc).
  • Ät lite, ca 1,5-3dl och ofta,ca 5-8 ggr per dag.
  • Drick vatten, ca 2 l, men inte i samband med måltid.
  • Rör på dig, minst 30 min per dag.
OCH GLÖM INTE DINA VITAMINER!

Matplan för Vegetarianer

Flytande protein Soya, mandel, kokosmjölk. Soyayoghurt, kokosyoughurt. bär/frukt och vegitarianskt proteinpulver. Mjukt protein: Tofu, grönsaksbiffar etc som lätt går att mosa med gaffel. Fast protein Vegetariska produkter inklusive tofu och vegetabiliska hamburgare.

ÅRLIGA provtagningar & Vitaminer

Det är LIVSVIKTIGT för ALLA överviktsopererade, oavsett operationsmetod: att gå på ÅRLIGA provtagningar och följa sjukvårdens minsta rekommendationer att ta vitaminer och tillskott, resten av livet, efter sin överviktsoperation! Detta för att i tid upptäcka och minska risker för komplikationer pga ex näringsbrist. Många opererade upplever att de mår bra utan sina vitaminer. Men vitaminbrist är inte alltid något du märker på en gång utan kommer smygande och kan ge varaktiga och livshotande komplikationer. Livslång dagligt intag av följande vitaminer och tillskott är det som rekommenderas av sjukvården efter en överviktsoperation. Mitt val kvinna multivitamin (oavsett kön) B12, Kalcium med D-vitamin och Järn. Samt Folsyra vid behov.

© 2016 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Sidan använder kakor (cookies). Mer info